『ノンフィクションの現場を歩く 台湾原住民と日本』柳本 通彦
2006.05.30 Tuesday 20:39

それは私自身が著者・柳本氏には遠く及ばないものの、『親近感の火花を散』らし、『彼らと、台湾と離れられなくなった』人間だからだろう。
本の中の登場人物と私が出会った人々がダブる。
私の場合親しくなったのがおじいさん達だったので、“高砂義勇隊”として出征した花蓮三勇士のくだりは、誇り高く、勇敢で実直な彼らが、日本の敗戦後どのような思いを胸に生きてきたのかを考えるだけで、感情が高ぶり涙がどっとあふれ出る。
彼らは幼い頃から日本人として生きてきた。そして終戦で突然中華民国の民にされた。
「お国(日本)のため、天皇陛下のために死ね」と言われていたのに、故郷に戻ったら漢族風の名前を与えられ「お前らは中華民国の国民だ。日本語は喋るな」と言われたときはどんな気持ちだったのだろう?
タイヤル族の詩人、ワリスノカンさんの叔父さんも復員してから5年間は山にこもり、一人で戦時と同じジャングル生活を続けていたという。
日本人として育てられた彼らににとって、靖国神社は当然故国(日本)の為に闘った英霊が眠る場所だ。
彼ら花連三勇士が靖国に参拝するくだりは重い。
そんなタイムカプセルの中に入ったような“純化された日本人”である彼らに対して、日本が取った仕打ちは惨く、軍属の給料として貯金していた郵便貯金も長らく返さずにいた。
返すときも物価の上昇率が7000倍なのに、日本政府が出した金額は120倍だという。
柳本氏は語る。
金が問題なのではなくて、日本人に認めてほしいわけです原住民は誇り高い。
彼らがこんなにも日本を、日本人を慕ってくれているのに、私たちはそれに応えられていない。
私にとって慰安婦にされた原住民女性の話は衝撃だった。
あるだろう、確かに可能性としてはあるだろう。しかし私はそれを今まで考えたことがなかった。情けない。
警官が権力を笠に着て、優秀で聞き分けのよい娘達を辱めた。
戦後そういった経緯で残された子供もいる。
「オバサンのオトウサン、ニホンジン」
そういえば、そう話してくれたおばあさんもいた。
「ナツカシイネェ。ニホンゴ。モウ忘スレタヨ」
彼女は私と話しながら、何度も目頭を押さえていた。
もしかしたらあのおばあさんも?
それ以前に政策として日本人警官と村の有力者との結婚もあったそうだが、それを確かめるのは怖い。
ご主人が出征していることを持ち出され『お前たちの夫は命を陛下にささげて戦っているのに、お前は自分の身体もささげられないのか』と言われ、軍人に身を任せた銃後の妻もいる。
彼女たちは、戦後復員してきた夫にもそのことを話せず、長く罪悪感に苦しんだという。
台湾少年工のことも知らなかった。
彼らは優秀であったが故に選ばれ、日本の軍需工場に送られ、戦争の中逃げまどい、多くは遠く日本で若い命を散らした。
生き残った人たちは「高座会」という組織を結成し、今も日本と交流しているが、未払い賃金を求めたりはしないという。
エリートの誇りか。
読んでいて思うのは後悔ばかり。
「あと10年、いや、せめて5年早く村に行っていれば……」
もちろんジャーナリストでもなんでもない私が行ったところで、彼らの問題を解決する手伝いができるわけではないけれど、一緒にお酒を飲みながら話をするだけでも、冥途に旅立とうとしてる老人たちの慰めになったのではないだろうか?
終戦時子供だったおじいさん達ですら、いろんな思いを胸に抱えている。出征した人たちはきっともっとお辛かったろう。
もちろん阪神大震災の時のエセボランティアのように「聞いてあげるから話しなさい」というのではなく、年寄りが集まれば昔の話になるし、それを「はぁ、はぁ」と日本人である私が聞いてあげるだけでもちょっとは慰めになったかもしれない。
そんなことを思っても、もう遅い。
柳本氏が出会った花連三勇士もすでに2人は鬼籍に入った。
時は無情に過ぎ、年寄りは死んでいく。
せめて縁あって知り合ったお年寄りが心に溜めた辛い思いを聞いて差し上げる、彼らが生きてる間にできるだけ会いに行く、そのぐらいしか私にはできない。
この本は2004年にかわさき市民アカデミーで行われた連続12回の講座のうち台湾原住民に関する2回をまとめたもので、話し言葉で書かれているが台湾原住民と日本との関わりに興味を持たれた方にはぜひ読んでいただきたい一冊である。
注※ 文中の『』(および引用タグ内)は本文より引用したものです。
柳本通彦氏が台北代表を務めるジャーナリスト集団アジアプレス
アジアプレス
アジアプレスネットワークβ版
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[url=http://www.louisvuittonsacpascherfr.net/]louis vuitton handbags[/url] A crowd of diners gathered in clusters outside an old Catholic school on Prince Street last night, and one passing couple peeked inside to see what all the commotion was about. To an unsuspecting passerby, it might have looked like an antique garage sale: the deceptively large space was brimming with industrial tables, quirky chandeliers with custom light bulbs, tattered books lining vintage bookcases and funky trinkets decorating old desks. The space belongs to , a handcrafted furniture shop, by day, and , a culinary salon, by night.
, founded by , hosts unique dinners a few nights a week with a rotating cast of chefs who try out dishes and bring New York diners -- ever on the hunt for new ways to enjoy great food -- a distinct experience. Food & Wine named founder and owner one of , and it's easy to see why. Her food is inventive (bourbon-balsamic ice cream) and comes from the heart, driven by her southern roots and desire to share meals with friends and strangers alike. City Grit marries Simmons' desire "to create a different menu each night and give talented chefs the chance to come to New York and share their food." The salon has hosted chefs the likes of Danny Bowien, Andy Ricker and David Santos -- three of New York's hottest chefs at the moment -- and Simmons herself is often in the kitchen.
Simmons knows New York is the Mecca for aspiring chefs to climb the ranks. "For chefs, there's no credential like cooking in New York," the aptly put in a February article profiling City Grit. From supper clubs and pop-up restaurants to Kickstarter campaigns and crowd sourcing, the various routes chefs are taking to get their foot in the door and their food on the table are growing more creative by the day. Getting started as a chef in the increasingly competitive world of dining, especially in New York City, is no small task. Enter , a showcase for up-and-coming chefs.
City Grit will bring in three, rising chefs each Fall and Spring, and each chef will cook two or three dinners. "Our relationships within the chef community gives us the unique opportunity to get the inside scoop on who's up and coming from the executive chefs these rookies have been training under and cooking with. Some chefs have come to us and I've tracked some down on my own because I wanted them to cook with us so badly," Simmons explains.
Last night City Grit debuted their new series with chef Jonah Miller, who served up exquisite Spanish food, inspired by his travels in and love for Spain. A native New Yorker, Miller got his start as a 13-year-old in the kitchen of Chanterelle, which was, as he says, his cooking school. He has since worked at Gramercy Tavern, Savoy and most recently as the sous chef at Maialino, before returning to Spain -- where he had studied abroad -- to explore, eat and get inspiration for his soon-to-open first restaurant, Huertas. "Huertas translates to 'vegetable garden, patch or orchard' and is also the name of the street where I lived in Madrid (Calle de las Huertas)," says Miller. While Spanish cuisine has become increasingly popular in New York over the last few years, most New Yorkers' knowledge stops at "jam贸n, manchego and Rioja." Miller is excited to share the "depth and diversity of the Spanish table, with a focus on the northern-half of the country."
At last night's Next Big Thing dinner, Miller did just that, sharing with 80 lucky guests a sophisticated but straightforward based on key ingredients and dishes that Spain does best: , traditionally a Basque potato soup, which he served deconstructed with pureed potatoes, leeks and salted cod; , chistorra, pipperade, poached egg and pork crumbs; , Asturian pork shoulder with chorizo, morcilla and beans; and finally a beautiful trio of spongy cake with , butter, cream and chocolate. Dishes were colorful and delicate but retained a homey flavor and presentation. Garnishes were minimal but important, like a few leaves of flat leaf parsley that tied the dishes together. All night, the mood in the two, spacious dining rooms was relaxed and casual, but everyone was buzzing with a quiet excitement.
Like all City Grit dinners, last night's offered diners the intimate, singular culinary experience so many are looking for, and the Next Big Thing series will give them a taste of budding culinary talents. For chefs, the new series provides a chance to experiment with their menus and gain experience essentially running a restaurant for a few nights. It's also great exposure and gives chefs a space to "build their personal brands... and get in front of potential investors," says Simmons.
Chef Miller knows the value of that. "Traditionally, whether you were an immigrant or a fifth-generation New Yorker, the food industry allowed ambitious people with a little capital (often loans from friends and family) and a lot of hard work to open their open businesses. That's changing. The costs of opening are staggering and (despite years of discussing simplifying and streamlining the process) the city continues to place a lot of red tape in front of operators," Millers explains.
Low key and needlessly humble, Miller concluded the superb meal by asking diners to let him know what worked and what didn't. (Everything worked perfectly!) It's that kind of dialogue that City Grit brings to the table, and for chefs looking to rise up in the dining scene or open their own restaurant, it's a one-of-a-kind opportunity.
The next dinner in the Next Big Thing series will be on April 25 and will feature chef Greg Baxtrom (of Blue Hill at Stone Barns, Alinea in Chicago, world-famous El Bulli in Spain, and most recently Per Se and Atera in New York).
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Chef Jonah Miller's PorrusaldaChef Jonah Miller's MigasChef Jonah Miller's FabadaChef Jonah Miller's AlmondsCity Grit's Dining RoomCity Grit's Dining RoomCity Grit's Dining Room [url=http://www.louisvuittonsacpascherfr.net/]louis vuitton handbags[/url]
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